Transkutano merenje bilirubina - Pediatric Team Novi Beograd
16791
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16791,bridge-core-2.5.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Transkutano merenje bilirubina

Fiziološka žutica je česta i uobičajna pojava kod novorođenčadi, najčešće se javlja drugog ili trećeg dana po rođenju. Žućkasto prebojena koža (najčešće predeo oko nosa, ruke i grudi bebe), sluznice i beonjače odraz su povišenih vrednosti bilirubina (žutog pigmenta) u krvi bebe, što predstavlja prolazan i prirodan fenomen. Beba je tih dana pospana i nema izrazitu želju za jelom. Pored fiziološke postoji i patološka žutica koja se sreće nešto ređe, čiji uzroci su sasvim drugačiji. Bilirubin je pigment koji je štetan za centralni nervni sistem novorođenčeta, zato je određivanje njegovog nivoa veoma važno.

 

Kako bi se potvrdila dijagnoza žutice, najčešće se uzima uzorak krvi, obično iz pete deteta. Uzimanje uzorka bilirubina je moguće izmeriti i kroz kožu, odnosno bez vađenja krvi.

 

Savremena nauka je razvila nove metode merenja nivoa bilirubina – transkutano merenje bilirubina. Senzor instrumenta se prislanja na čelo ili grudni koš bebe i očitavanje vrednosti se vrši odmah. Pregled je jednostavan, bezbolan, bez vađenja krvi, bez uboda i bez destrukcije tkiva, što značajno olakšava i ubrzava dijagnostiku i početak tretmana.

 

Pediatric team je jedina ordinacija u državi koja koristi metodu merenja bilirubina putem kože (transkutno merenje), koristeći instrument kreiran prvenstveno za prevremeno rođenu decu.

skrining sluha