Pedijatar - Lečenje dece, saveti, ultrazvuk - Pediatric Team Novi Beograd
16556
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16556,bridge-core-2.5.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Pedijatar

PEDIJATAR NOVI BEOGRAD

Pedijatar i Pedijatrija predstavlja oblast medicine koja se bavi preventivom i lečenjem dece, kao i savetodavnim radom sa njihovim roditeljima. Pedijatrijski pregled zdrave dece podrazumeva praćenje napredovanja deteta u telesnoj težini i dužini, obima glave, grudnog koša, stanja kičme, praćenje pravilnog psihomotornog razvoja deteta, redovnu vakcinaciju, ultrazvučni skrining kukova u prvoj godini života, kao i sistematske preglede pri upisu u vrtić i školu.

PEDIJATRIJSKI PREGLED I LEČENJE

 

Zadatak pedijatra je dijagnostika i lečenje bolesti koja se javljaju kod dece, kao i upućivanje na druge specijaliste.

pedijatar

Pedijatar u Vašoj službi

 

Kod nas se možete informisati i o kalendaru vakcinacije koji predstavlja redosled davanja vakcina u odnosu na uzrast i predstavlja vodič za sprovođenje obavezne, zakonom propisane vakcinacije.

 

 

Ultrazvuk kukova beba predstavlja preventivnu metodu za rano otkrivanje određenijh poremećaja u razvoju. Pregled kukova se deli na primarni i sekundarni. Primarni skrining se obavlja odmah po rođenju a sekundarni se radi u drugom, najkasnije u trećem mesecu života. Ultrazvuk kukova beba je jedina sigurna metoda za otkrivanje razvojnog poremećaja kuka (kongenitalne displazije). Do njega dolazi kada je zglobna čašica u karličnoj kosti plitka, pa glava butne kosti ne može da se smesti u ležište, već se nalazi delimično ili potpuno izvan čašice. Prema statističkim podacima ovo je najčešće oboljenje kod dece u ovom uzrastu u Srbiji. Takođe, primećeno je da je pojava češća kod devojčica. Pravi razlog za nastanak razvojnog poremećaja kuka nije utvrđen. Kao uzrok navodi se genetika.

 

 

Sistematski (preventivni) pregledi predstavljaju osnov u redovnom praćenju zdravlja deteta i razlikuju se u zavisnosti od uzrasta. Ovi pregledi podrazumevaju merenje telesne težine, telesne visine, obima glave, grudnog koša, pregled svih čula, srca, pluća, kostiju, mišića.  Na taj način omogućavaju praćenjenje rasta i razvoja, znakova polnog sazrevanja, stanja kičme, povećane telesne težine, loših navika ishrane kao i blagovremeno otkrivanje bolesti i poremećaja.